Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik z jogurtu

Składniki:
  • 1 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 duży ugotowany burak (wraz ze skórką)
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 małe ogórki
  • 3 jaja
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Botwinę dokładnie umyj, odsącz i pokrój w paski. Burak obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Następnie zagotuj w rondelku wodę, dodaj kostkę bulionową i botwinę. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Dodaj starty burak, zagotuj, dopraw kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 2 minuty, wystudź.

Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź, obierz i grubo posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki, posiekaj. Zieleninę umyj, otrząśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z botwiną, jajami, ogórkiem i zieleniną. Chłodnik przypraw do smaku, po czym wstaw do lodówki. Podawaj dobrze oziębiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...