Składniki:- 4 szklanki jasnego piwa
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 bułka kajzerka
- 1 kromka razowego chleba
- 2 żółtka
- 50 dag sera twarogowego
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Pokrojoną w kostkę bułkę zrumień na smalcu z dodatkiem masła. Osobno (bez tłuszczu) lekko zrumień kromkę razowego chleba. Chleb zalej zimną przegotowaną wodą, potem dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon i cukier. Wszystkie składniki gotuj 15 minut, po czym odcedź i starannie wymieszaj z piwem. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami i całość podgrzej.
Podsusz w piekarniku pokrojony w kostkę i oprószony cynamonem ser. Polewkę nalej na talerze, ser i grzanki podaj zaś oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz