Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Polewka staropolska

Składniki:
  • 4 szklanki jasnego piwa
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 kromka razowego chleba
  • 2 żółtka
  • 50 dag sera twarogowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Pokrojoną w kostkę bułkę zrumień na smalcu z dodatkiem masła. Osobno (bez tłuszczu) lekko zrumień kromkę razowego chleba. Chleb zalej zimną przegotowaną wodą, potem dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon i cukier. Wszystkie składniki gotuj 15 minut, po czym odcedź i starannie wymieszaj z piwem. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami i całość podgrzej.

Podsusz w piekarniku pokrojony w kostkę i oprószony cynamonem ser. Polewkę nalej na talerze, ser i grzanki podaj zaś oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...