Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Domowy serek pieczarkowy

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag obsuszonego białego sera
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 10 dag pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • otarty suszony tymianek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Pokruszony ser ułóż na talerzu, lekko posól, przykryj i zostaw na 4-5 dni w ciepłym miejscu.

Umyte kapelusze pieczarek osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i usmaż pieczarki. Dopraw je pieprzem, tymiankiem i roztartym z solą czosnkiem, po czym zdejmij je z ognia i wymieszaj z winem.

Na patelni stop pozostałe masło, wyłóż ser i, mieszając, smaż, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Teraz dodaj przygotowane pieczarki i podgrzewaj na małym ogniu, dokładnie mieszając.

Na koniec przełóż wszystko do salaterki i ostudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...