Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Deser z gruszek

Składniki:
  • 4 duże twarde gruszki
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • po 1 szklance czerwonego wytrawnego wina, soku z porzeczek i cukru
  • 3-4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Obrane gruszki przetnij wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i obficie skrop sokiem z cytryny. Następnie zagotuj czerwone wino z sokiem z porzeczek, cynamonem, goździkami, cukrem i otartą skórką z cytryny.

Pozostaw garnek z winem i dodatkami na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, po czym do wrzącego wina włóż gruszki, podgotuj je na dość silnym ogniu (bez przykrycia) przez 3-4 minuty i od razu wyjmij łyżką cedzakową, a sos niech się gotuje dalej na małym ogniu (od czasu do czasu go pomieszaj), aż stanie się gęstym syropem (zwykle trwa to ok. 15-20 minut). Po tym czasie usuń goździki i cynamon.

Gruszki ułóż w salaterce, polej zimnym syropem, przykryj i wstaw do lodówki na najwyższą półkę. Przed podaniem tego deseru udekoruj go bitą śmietaną i gęsto posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...