- 4 duże twarde gruszki
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- po 1 szklance czerwonego wytrawnego wina, soku z porzeczek i cukru
- 3-4 goździki
- kawałek cynamonu
- 1 szklanka bitej śmietany
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Pozostaw garnek z winem i dodatkami na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, po czym do wrzącego wina włóż gruszki, podgotuj je na dość silnym ogniu (bez przykrycia) przez 3-4 minuty i od razu wyjmij łyżką cedzakową, a sos niech się gotuje dalej na małym ogniu (od czasu do czasu go pomieszaj), aż stanie się gęstym syropem (zwykle trwa to ok. 15-20 minut). Po tym czasie usuń goździki i cynamon.
Gruszki ułóż w salaterce, polej zimnym syropem, przykryj i wstaw do lodówki na najwyższą półkę. Przed podaniem tego deseru udekoruj go bitą śmietaną i gęsto posyp orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz