- 15 dag pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 dag łagodnego serka topionego
- 8 kotletów cielęcych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 dag grubo startego żółtego sera
- sól, biały pieprz
- sos czosnkowy
Kotlety cielęce umyj, osusz, rozbij i oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta wyłóż po około półtorej łyżki farszu warzywno-serowego, poskładaj kotlety na pół i - lekko dociskając ich brzegi - pospinaj wykałaczkami.
Tak przygotowane kotlety usmaż na rozgrzanym na patelni maśle i oleju po 2-3 minuty z każdej strony, po czym przenieś je do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiecz przez 5-6 minut.
Podawaj z makaronem i sosem czosnkowym. Wybredni smakosze mogą zastąpić serek topiony kozim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz