Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Delikatne kotlety cielęce z topionym serkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 15 dag pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 20 dag łagodnego serka topionego
  • 8 kotletów cielęcych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 dag grubo startego żółtego sera
  • sól, biały pieprz
  • sos czosnkowy
Pomidory umyj, sparz, obierz, poprzekrawaj i wytnij trzpienie, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj też obrany czosnek i umytą i osuszoną natkę, jak również pokrój w kostkę serek topiony. Czosnek, pomidory, natkę i ser wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kotlety cielęce umyj, osusz, rozbij i oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta wyłóż po około półtorej łyżki farszu warzywno-serowego, poskładaj kotlety na pół i - lekko dociskając ich brzegi - pospinaj wykałaczkami.

Tak przygotowane kotlety usmaż na rozgrzanym na patelni maśle i oleju po 2-3 minuty z każdej strony, po czym przenieś je do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiecz przez 5-6 minut.

Podawaj z makaronem i sosem czosnkowym. Wybredni smakosze mogą zastąpić serek topiony kozim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...