- 1 szklanka maku
- 5 dag tartej bułki
- 20 dag cukru
- 6 jaj
- 10 dag rodzynek
- aromat migdałowy
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 opakowanie czekoladowych listków
- tłuszcz
- bułka tarta
Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem do białości i wsyp do nich bułkę tartą, dodaj zmielony mak, rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego, a powstałą masę dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj pianę do masy i delikatnie wymieszaj ją łyżką.
Dno formy natłuść i wysyp bułką tartą, a boki wyłóż pergaminem do pieczenia. Nałożone do niej ciasto wyrównaj i upiecz (40-50 minut) w temperaturze 180°C.
Czekolady połam na kawałki i stop na parze. Oblane nią ciasto udekoruj czekoladowymi listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz