Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Makowy biszkopt

Składniki na 10 porcji:
  • 1 szklanka maku
  • 5 dag tartej bułki
  • 20 dag cukru
  • 6 jaj
  • 10 dag rodzynek
  • aromat migdałowy
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 opakowanie czekoladowych listków
  • tłuszcz
  • bułka tarta
Mak opłucz, zalej wrzącą wodą, ugotuj na małym ogniu (15 minut), osącz i dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Rodzynki sparz wrzątkiem.

Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem do białości i wsyp do nich bułkę tartą, dodaj zmielony mak, rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego, a powstałą masę dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj pianę do masy i delikatnie wymieszaj ją łyżką.

Dno formy natłuść i wysyp bułką tartą, a boki wyłóż pergaminem do pieczenia. Nałożone do niej ciasto wyrównaj i upiecz (40-50 minut) w temperaturze 180°C.

Czekolady połam na kawałki i stop na parze. Oblane nią ciasto udekoruj czekoladowymi listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...