- ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oliwy
- tłuszcz do formy
- sól
- wierzch:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 15 dag szynki
- 20 dag pieczarek
- 4 karczochy z puszki
- 2 łyżki oliwy
- 20 dag sera mozzarella
- oregano
- sól
Karczochy odsącz, pokrój na grube plastry i polej oliwą. Oczyszczone, umyte i pokrojone pieczarki uduś. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym.
Pizzę podziel na cztery części. Na jednej z nich ułóż pieczarki, na drugiej plasterki szynki, na trzeciej - karczochy, czwartą pozostaw posmarowaną jedynie przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż ser pokrojony na cienkie plasterki.
Pizzę posyp oregano i piecz w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz