Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Myśliwska kieszeń

Pieczony boczek po szwedzku
    Składniki na 10 porcji:
  • 1 1/2 kg chudego surowego boczku (ze skórką)
  • 20-25 suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1 duże winne jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mielony imbir
  • 1 łyżka smalcu
Opłukany i osuszony boczek natrzyj solą, pieprzem, imbirem i sosem sojowym, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki umyj, przelej wrzątkiem i osącz. Obrane jabłko potnij na kawałki, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Ostrym nożem natnij boczek wzdłuż, nie przecinając go do końca. W tak przygotowaną kieszeń włóż wymieszane ze śliwkami jabłko i zaszyj przecięcie.

Piecz na ruszcie lub w piekarniku w wysmarowanej smalcem formie, od czasu do czasu skrapiając wodą, a później polewając wytworzonym sosem.

Najlepiej podawaj z ziemniakami upieczonymi w mundurkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...