Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Czosnkowa - kremowa

Składniki:
  • 4  pokrojone w kostkę cebule
  • 2 główki pokrojonego drobno czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1,5 litra rosołu z drobiu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...