Składniki:
- 4 pokrojone w kostkę cebule
- 2 główki pokrojonego drobno czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
- 1 liść laurowy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1,5 litra rosołu z drobiu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz