- 25 dag masła
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki koniaku lub rumu
- masło i tarta bułka do formy
- poncz:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek rumu
- 1 pomarańcza
- krem:
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 4 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- do dekoracji i sosu:
- czekoladki
- starta czekolada
- 6 łyżek skondensowanego słodzonego mleka
Gdy masa na ciasto przestygnie, wbij żółtka, wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej koniak albo rum i dodaj pianę ubitą z białek. Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstaw je na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Jajka na krem ubij z cukrem na parze i ostudź. Masło utrzyj z dodawaną po łyżce ostudzoną masą jajeczną oraz wymieszaj z kakao i czekoladą startą na grubej tarce. Do osłodzonej cukrem szklanki mocnej herbaty dodaj rum i skórkę startą z połowy pomarańczy.
Dwa blaty z przekrojonego w poprzek ciasta nasącz ponczem i przełóż kremem czekoladowym. Odlaną do szklanki masą kakaową polej wierzch i boki tortu, ozdób go startą czekoladą i czekoladkami.
Tort ten podaje się z sosem ze słodzonego skondensowanego mleka, posypanego czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz