Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Czekoladowy tort cioci

Składniki na 10 porcji:
  • 25 dag masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki koniaku lub rumu
  • masło i tarta bułka do formy
    poncz:
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 pomarańcza
    krem:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    do dekoracji i sosu:
  • czekoladki
  • starta czekolada
  • 6 łyżek skondensowanego słodzonego mleka
Masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao zalej 6 łyżkami wody, całość podgrzej, aż się rozpuści i odstaw do przestygnięcia, odlewając pół szklanki osobno.

Gdy masa na ciasto przestygnie, wbij żółtka, wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej koniak albo rum i dodaj pianę ubitą z białek. Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstaw je na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Jajka na krem ubij z cukrem na parze i ostudź. Masło utrzyj z dodawaną po łyżce ostudzoną masą jajeczną oraz wymieszaj z kakao i czekoladą startą na grubej tarce. Do osłodzonej cukrem szklanki mocnej herbaty dodaj rum i skórkę startą z połowy pomarańczy.

Dwa blaty z przekrojonego w poprzek ciasta nasącz ponczem i przełóż kremem czekoladowym. Odlaną do szklanki masą kakaową polej wierzch i boki tortu, ozdób go startą czekoladą i czekoladkami.

Tort ten podaje się z sosem ze słodzonego skondensowanego mleka, posypanego czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...