Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Cykoria w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag cykorii
  • 4 dag masła
  • 1 łyżka mąki (pszennej lub żytniej)
  • 10 dag śmietany (śmietanki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Cykorię oczyść, a po odrzuceniu gorzkich końcówek pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka z roztopionym masłem. Wszystko razem posól, skrop sokiem z cytryny i, mieszając od czasu do czasu, duś pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie.

Wlej mąkę rozprowadzoną śmietaną i duś jeszcze przez chwilę. Pod koniec przypraw gałką, cukrem, solą i pieprzem.

Do gorącego sosu, tuż przed podaniem, możesz dodać starty żółty ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...