- 3 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka wody
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 15 dag ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
- sól lub jarzynka
- pieprz cayenne
Resztę mąki wysyp na stolnicę, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (zostawiając po łyżeczce nasion siemienia i słonecznika), zagnieć z rozczynem.
Ciasto wyrób bardzo dokładnie. Gdy będzie już odchodziło od ręki, przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch zwilż letnią wodą, posyp ziarnami siemienia i słonecznika.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku (200-220°C) około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz