Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Chlebek ziarnisty

Składniki na 4 porcje:
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 15 dag ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • sól lub jarzynka
  • pieprz cayenne
Drożdże rozetrzyj z cukrem, po czym zalej szklanką letniej wody i wymieszaj z połową mąki. Odstaw do wyrośnięcia.

Resztę mąki wysyp na stolnicę, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (zostawiając po łyżeczce nasion siemienia i słonecznika), zagnieć z rozczynem.

Ciasto wyrób bardzo dokładnie. Gdy będzie już odchodziło od ręki, przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch zwilż letnią wodą, posyp ziarnami siemienia i słonecznika.

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku (200-220°C) około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...