Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cielęcina z bobem

Składniki:
  • 80 dag cielęciny z kością
  • 40 dag bobu
  • 3 marchewki
  • 6 łyżek piure ziemniaczanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Mięso pokrój w kostkę i zrumień na gorącym oleju, następnie oprósz solą i pieprzem, i zalej wodą tak, aby je całkowicie przykryła. Później dodaj rozgnieciony czosnek i liść laurowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu.

Po 30-40 minutach włóż bób i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Gotuj - wciąż pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby podlewaj wodą.

Na koniec zagęść potrawę piure ziemniaczanym i przypraw startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...