Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cielęcina ze śliwkami

Składniki na 8 porcji:
  • 1 1/2 kg cielęciny (np. udźca)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik śliwek w marynacie
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Śliwki osącz z zalewy, kilka zachowaj do dekoracji, a z pozostałych wyjmij pestki. Wydrylowane śliwki pokrój na kawałki.

W mięsie wytnij głęboką kieszonkę i włóż w nią śliwki. Mięso natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem, po czym mocno obwiąż nicią. Ruloniki posmaruj połową oleju, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

Upieczone mięso wyjmij z folii. W rondlu rozgrzej resztę oleju, włóż cielęcinę, mięso zrumień. Następnie wlej wino (lub bulion) i szklankę wody. Całość duś na małym ogniu półtorej godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...