- 1 1/2 kg cielęciny (np. udźca)
- 1 ząbek czosnku
- 1 słoik śliwek w marynacie
- 1 szklanka białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
W mięsie wytnij głęboką kieszonkę i włóż w nią śliwki. Mięso natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem, po czym mocno obwiąż nicią. Ruloniki posmaruj połową oleju, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
Upieczone mięso wyjmij z folii. W rondlu rozgrzej resztę oleju, włóż cielęcinę, mięso zrumień. Następnie wlej wino (lub bulion) i szklankę wody. Całość duś na małym ogniu półtorej godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz