Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Ciecierzyca w szarym sosie

Składniki na 4 porcje:
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 czerstwe pierniczki katarzynki
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • sok z cytryny
  • sól
  • mielony imbir
Przed przystąpieniem do gotowania musisz dokładnie odsączyć ziarna ciecierzycy. Nie wylewaj zalewy!

Teraz przygotuj zasmażkę: stop masło, dodaj miód i starte na tarce o małych oczkach pierniczki. Podsmażaj, mieszając aż do spienienia. Rozprowadź zasmażkę - stale mieszając - z zalewą z konserwy, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodaj sparzone, obrane i posiekane migdały oraz umyte, sparzone i osuszone rodzynki.

Sos dopraw solą, imbirem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodaj ziarna ciecierzycy i zagotuj. Tak przygotowane danie nadaje się do natychmiastowego podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...