Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Chrupiące żeberka w imbirze

Składniki:
  • 1 kg żeberek cielęcych
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • przyprawa do mięs
  • pieprz
Mięso opłucz, osusz i pokrój na równe porcje. Każdy kawałek oprósz imbirem, przyprawą do mięs i pieprzem. Skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny, po czym odstaw na 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Włóż żeberka, zrumień je ze wszystkich stron. Wlej bulion, zmniejsz ogień. Żeberka duś pod przykryciem 30 minut, potem odlej sos i jeszcze raz obsmaż żeberka, by były chrupiące.

Żeberka cielęce są też doskonałe duszone z cebulą: 60 dag pokrojonych żeberek oprósz mąką i obsmaż na oleju. Wlej 2 szklanki bulionu i duś 30 minut. Dodaj pokrojoną, obsmażoną cebulę i duś, aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...