- 1 kg żeberek cielęcych
- 1 łyżeczka imbiru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawa do mięs
- pieprz
Na patelni rozgrzej olej. Włóż żeberka, zrumień je ze wszystkich stron. Wlej bulion, zmniejsz ogień. Żeberka duś pod przykryciem 30 minut, potem odlej sos i jeszcze raz obsmaż żeberka, by były chrupiące.
Żeberka cielęce są też doskonałe duszone z cebulą: 60 dag pokrojonych żeberek oprósz mąką i obsmaż na oleju. Wlej 2 szklanki bulionu i duś 30 minut. Dodaj pokrojoną, obsmażoną cebulę i duś, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz