Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Choinka

Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 40 dag miodu
  • 4 jaja
  • 20 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    lukier:
  • 2 białka
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu 6-proc.
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    do dekoracji:
  • zielone wiórki kokosowe
  • świeczki dekoracyjne
  • kolorowe cukierki
W rondelku podgrzewaj miód i cukier aż się rozpuszczą. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i sodą, dodaj przestudzony miód oraz masło i jaja. Wyrób ciasto i odstaw na godzinę do lodówki, potem rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Z otrzymanego placka wykrój 7 krążków w taki sposób, aby każdy następny był mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 25 cm. Każdemu z tych krążków nadaj kształt gwiazdy, odpowiednio go wycinając. Z pozostałego ciasta, rozwałkowanego na grubość 1 cm, znów wytnij 7 krążków, przy czym każdy następny też ma być mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 8 cm.

Na natłuszczonych blachach ułóż składowe elementy choinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C; piecz 15-20 minut.

Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem pudrem na pulchną gładką masę, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie wymieszaj.

Z upieczonych i wystudzonych elementów „zmontuj” choinkę. Na tacy połóż największą gwiazdę posmarowaną w środku lukrem i przykryj ją największym krążkiem. Wierzch krążka posmaruj lukrem i przykryj mniejszą gwiazdą. I tak, aż wszystkie elementy choinki zostaną złożone.

Całość oblej pozostałym lukrem i obsyp zielonymi wiórkami kokosowymi.

Choinkę udekoruj świeczkami i cukierkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...