- 60 dag mąki
- 40 dag miodu
- 4 jaja
- 20 dag cukru
- 4 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- lukier:
- 2 białka
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu 6-proc.
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- do dekoracji:
- zielone wiórki kokosowe
- świeczki dekoracyjne
- kolorowe cukierki
Z otrzymanego placka wykrój 7 krążków w taki sposób, aby każdy następny był mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 25 cm. Każdemu z tych krążków nadaj kształt gwiazdy, odpowiednio go wycinając. Z pozostałego ciasta, rozwałkowanego na grubość 1 cm, znów wytnij 7 krążków, przy czym każdy następny też ma być mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 8 cm.
Na natłuszczonych blachach ułóż składowe elementy choinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C; piecz 15-20 minut.
Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem pudrem na pulchną gładką masę, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie wymieszaj.
Z upieczonych i wystudzonych elementów „zmontuj” choinkę. Na tacy połóż największą gwiazdę posmarowaną w środku lukrem i przykryj ją największym krążkiem. Wierzch krążka posmaruj lukrem i przykryj mniejszą gwiazdą. I tak, aż wszystkie elementy choinki zostaną złożone.
Całość oblej pozostałym lukrem i obsyp zielonymi wiórkami kokosowymi.
Choinkę udekoruj świeczkami i cukierkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz