Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Składniki:
  • 50 dag dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek bazylii
  • sól
  • pieprz
Pomidory umyj, pokrój na cząstki i włóż do garnka. Cebulę obierz i starannie posiekaj, a następnie dodaj do pomidorów razem z tłuszczem. Teraz wlej pół szklanki wody - wszystko razem zagotuj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Zupę przetrzyj przez sito, wlej bulion i jeszcze raz zagotuj. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, dodaj szczyptę cukru.

Tak przygotowaną zupę wlej do kokilek. Tuż przed podaniem udekoruj bazylią. Znakomitym dodatkiem do czystej zupy pomidorowej są kluski kładzione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...