Składniki: - 50 dag dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek bazylii
- sól
- pieprz
Pomidory umyj, pokrój na cząstki i włóż do garnka. Cebulę obierz i starannie posiekaj, a następnie dodaj do pomidorów razem z tłuszczem. Teraz wlej pół szklanki wody - wszystko razem zagotuj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Zupę przetrzyj przez sito, wlej bulion i jeszcze raz zagotuj. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, dodaj szczyptę cukru.
Tak przygotowaną zupę wlej do kokilek. Tuż przed podaniem udekoruj bazylią. Znakomitym dodatkiem do czystej zupy pomidorowej są kluski kładzione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz