Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cytrynowa z warzywami

Składniki:
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag pietruszki
  • 20 dag selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • sok z 1 cytryny
  • 15 dag słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól
Na początku obierz i opłucz warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę w słupki, seler i ziemniaki w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zalej gorącą wodą i zagotuj, potem dodaj ziemniaki. Warzywa gotuj, aż będą miękkie, następnie zmiksuj. Zupę ostudź, dopraw śmietaną, solą i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupę cytrynową możesz też przyrządzić na cielęcych kościach i włoszczyźnie. Ugotowany wywar odcedź i przestudź. Dopraw sokiem z cytryny, śmietaną, solą i żółtkiem. Na koniec dodaj oddzielnie ugotowaną kaszę perłową, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...