Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Błyskawiczna szarlotka mamy

Składniki:
    ciasto:
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny i smalcu
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
    nadzienie:
  • 1 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon lub cukier waniliowy
Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) podduś z cukrem, dopraw cynamonem lub cukrem waniliowym.

Z podanych składników zagnieć ciasto, rozłóż je na dużej blasze, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładaj przygotowane jabłka. Piecz około 40 minut w temperaturze 190°C. Nie zawadzi pokryć szarlotkę bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...