Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Bryndzylki

Składniki na 8 porcji:
    do ciasta:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
    farsz:
  • 30 dag bryndzy
  • 10 dag startego oscypka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i przepuścić razem z bryndzą przez maszynkę, wymieszaj z solą, pieprzem, startym oscypkiem i jajem. Masę dokładnie wyrób na farsz.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj żółtko i podsypując mąką zagnieć na stolnicy ciasto. Uformuj wałek, cały czas podsypując mąką. Z wałka odcinaj niezbyt grube plastry, rozpłaszczaj ręką, nakładaj farsz, sklejaj, po czym układaj na posmarowanej tłuszczem formie. Bryndzylki piecz w gorącym piekarniku na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...