- 2 dag drożdży
- 2 filiżanki letniego mleka
- 20 dag mąki gryczanej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 10 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- ponadto:
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- lub 10 dag roztopionego masła
- 5 dag czerwonego kawioru
- lub 12 dag wędzonego łososia
- 2 jaja ugotowane na twardo
- sól
Teraz oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem, solą, resztą mleka i masłem, po czym połącz z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Dodaj resztę mąki, a całość wyrób na gładkie ciasto.
Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z ciastem. Ciasto odstaw ponownie na 45 minut. Po upływie tego czasu smaż na oleju cienkie, niezbyt duże placuszki.
Dekorowanie: usmażone bliny możesz maczać w kwaśnej śmietanie lub roztopionym maśle. Klasycznym dodatkiem do nich jest kawior lub plasterki łososia i siekane ugotowane jajko.
Pamiętaj! Bliny, nawet w eleganckim towarzystwie, je się palcami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz