Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Bliny z mąki gryczanej

Składniki na 4 porcje:
  • 2 dag drożdży
  • 2 filiżanki letniego mleka
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
    ponadto:
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • lub 10 dag roztopionego masła
  • 5 dag czerwonego kawioru
  • lub 12 dag wędzonego łososia
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól
Drożdże rozprowadź dwiema filiżankami letniej wody i filiżanką mleka. Rozczyn wymieszaj z 10 dag mąki gryczanej i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Teraz oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem, solą, resztą mleka i masłem, po czym połącz z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Dodaj resztę mąki, a całość wyrób na gładkie ciasto.

Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z ciastem. Ciasto odstaw ponownie na 45 minut. Po upływie tego czasu smaż na oleju cienkie, niezbyt duże placuszki.

Dekorowanie: usmażone bliny możesz maczać w kwaśnej śmietanie lub roztopionym maśle. Klasycznym dodatkiem do nich jest kawior lub plasterki łososia i siekane ugotowane jajko.

Pamiętaj! Bliny, nawet w eleganckim towarzystwie, je się palcami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...