Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Bliny podolskie

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • sos grzybowy (ewentualnie)
Ziemniaki obierz i ugotuj, zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle, dodaj do ziemniaków, wlej śmietanę, wsyp mąkę, a następnie posól, dodaj utarte żółtko i wymieszaj. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż niezbyt cienkie placki. Podawaj z sosem grzybowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...