Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Biały krupnik na wędzonce

Składniki:
  • 20 dag wędzonego boczku lub bekonu
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • 3 ziarna pieprzu
Wypłukany pęczak zalej mlekiem, rozprowadzonym pół na pół z wodą i trzymaj na ogniu około godziny, póki się nie rozklei.

Umytą wędzonkę oraz umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa ugotuj w 4 szklankach wody, dodaj ziarna pieprzu i liście laurowe. Umytą cebulę przekrój bez obierania na pół, po czym przypiecz ją na suchej patelni, a pod koniec gotowania wrzuć do wywaru.

Gotowy wywar przecedź, połącz go z pęczakiem i pokrojonym na kawałki mięsem bez skórki. Całość zagotuj, a na koniec dopraw kostką warzywną i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...