Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 50 dag boczku (lub 30 dag boczku i 20 dag wędzonej kiełbasy)
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do formy
Umyte, obrane i opłukane ziemniaki zetrzyj na tarce i - jeżeli trzeba - osącz na sicie. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek obierz. Teraz drobniutko posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni zrumień boczek z cebulą, połowę skwarków odłóż. Resztę wraz z tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej, dodaj jaja, czosnek, pieprz i sól, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Następnie przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej, by warstwa miała grubość 5-6 cm). Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch się mocno zrumieni (około 1-2 godzin - zależnie od grubości babki).

Upieczoną babkę (podzieloną na kwadraty o boku kilku centymetrów) podawaj jeszcze gorącą. Przed podaniem posyp odłożonymi skwarkami i polej śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...