Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z ziemniaków i grzybów

Składniki:
  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 50 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 3-4 jaja
  • 1 szklanka lekko kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • jarzynka
  • majeranek
  • olej
  • pieprz
Połowę obranych ziemniaków utrzyj na miazgę, a resztę na drobne wiórki i zmieszaj obie masy. Obierz cebulę i pieczarki, posiekaj je, i powoli duś na oleju pod przykryciem.

Do ziemniaków wbij jaja, wsyp tartą bułkę, pieczarki i całość wymieszaj oraz przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Nałóż masę do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Piecz około 75 minut w temperaturze 150°C.

Gotową, gorącą babę polej śmietaną. Tak w przedwojennej Polsce jadali nasi przodkowie na wschodnich kresach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...