Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z ziemniakami

Składniki:
  • 30-40 dag pieczonej gęsi
  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 2-3 jaja
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 1/2 łyżeczki otartego majeranku
  • pieprz, sól
Obrane, umyte ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, po czym zlej jak najwięcej wytworzonego soku (bez odciskania ziemniaków!). Ziemniaczaną masę połącz z jajami, solą, pieprzem i majerankiem, zalej wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Mięso gęsi pokrój w cienkie paski. Do wysmarowanej masłem, lekko oprószonej bułką tartą formy wkładaj warstwami ziemniaki i mięso, przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około godziny.

Tradycja nakazuje podawać babkę na gorąco - z żurawinami lub śmietanowymi sosami, ale równie dobra będzie na zimno, polana sosem pikantnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...