Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Awokado w sosie serowym

Składniki:
  • 2 duże owoce awokado
  • 2 surowe żółtka
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 1 cytryna
  • 10 dag rokpola
  • sól
  • pieprz
Żółtka utrzyj najpierw z oliwą (dodając ją stopniowo), a następnie z pokruszonym rokpolem na gładką, jednolitą masę. Posiekane migdały zrumień na rozgrzanej patelni, ostudź, dodaj razem z rzeżuchą, solą i pieprzem do sosu, i dokładnie wymieszaj.

Umyte i obrane ze skórki owoce awokado przekrój wzdłuż na połówki i po wyjęciu pestek potnij w plastry, skrapiając je obficie sokiem z cytryny. Plastry owoców poukładaj dekoracyjnie na półmisku, obłóż gęstym sosem, przykryj folią i odstaw do schłodzenia. Znakomita przystawka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...