- Składniki na 5 porcji:
- 1 kg filetów z karpia
- 2 łyżki mąki
- olej do głębokiego smażenia
- 1 duża cebula
- 6-7 pieczarek
- 2 duże twarde, mięsiste pomidory
- 1/4 szklanki pędów bambusa
- 3 łyżki octu winnego 6-proc.
- 3 łyżki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka smalcu
- sól
W miseczce dokładnie wymieszaj ocet, bulion, przecier pomidorowy, imbir i sos sojowy oraz dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Obraną cebulę pokrój w cienkie plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory - w grubą kostkę, umyte i osuszone pieczarki - w plasterki, a pędy bambusa - na małe kawałki.
W rondelku rozgrzej smalec, zeszklij na nim cebulę i dorzuć pomidory, pieczarki i pędy bambusa, podsmażając je przez 2-3 minuty. Sos w miseczce ponownie dokładnie wymieszaj, wlej do warzyw i podgrzej na słabym ogniu, aż zgęstnieje.
Filety obtocz w mące i usmaż na silnie rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju, przełóż na ogrzany półmisek i polej gorącym sosem.
Nazwa tej rybnej potrawy - wiewiórczy ogon - trafnie oddaje wygląd tak usmażonych filetów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz