Składniki:- 2 szklanki długoziarnistego ryżu
- 50 dag dowolnej wędzonej ryby
- 1 cebula
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
Cebulę zeszklij na dużej patelni na rozgrzanym maśle lub margarynie, a następnie dodaj opłukany, dobrze odsączony ryż i pastę curry. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej bulion. Teraz zagotuj i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie dodaj podzieloną na kawałki rybę i znów wymieszaj, ale delikatnie. Znowu gotuj przez 15 minut na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potrawę dopraw solą i pieprzem, a dla dekoracji posyp natką pietruszki i obłóż ćwiartkami jaj.
Uwaga! Danie będzie efektowniej się prezentować, jeżeli do ryżu długoziarnistego doda się ryżu dzikiego lub brunatnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz