Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Curry z wędzonej ryby

Składniki:
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 50 dag dowolnej wędzonej ryby
  • 1 cebula
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Cebulę zeszklij na dużej patelni na rozgrzanym maśle lub margarynie, a następnie dodaj opłukany, dobrze odsączony ryż i pastę curry. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej bulion. Teraz zagotuj i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie dodaj podzieloną na kawałki rybę i znów wymieszaj, ale delikatnie. Znowu gotuj przez 15 minut na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potrawę dopraw solą i pieprzem, a dla dekoracji posyp natką pietruszki i obłóż ćwiartkami jaj.

Uwaga! Danie będzie efektowniej się prezentować, jeżeli do ryżu długoziarnistego doda się ryżu dzikiego lub brunatnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...