Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba po grecku

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag filetów rybnych
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 pęczek włoszczyzny (lub mrożonka warzywna)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Osączone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i odstaw na pół godziny. Następnie oprósz je mąką, usmaż na rozgrzanym oleju (2 łyżki) i przełóż na półmisek.

Do rondla wlej resztę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj oczyszczone, starte na grubej tarce warzywa - wszystko razem wymieszaj. Smaż całość jeszcze chwilę, po czym wlej odrobinę wody i pozostały sok z cytryny oraz wrzuć liście laurowe. Warzywa przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę musztardy - sos powinien być gęsty i słodkawo-kwaskowy. Sosem tym zalej rybę.

Podawaj albo na ciepło - z ziemniakami i z zieloną sałatą lub fasolką szparagową, albo na zimno - z pieczywem i z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...