- 40 dag filetów rybnych
- sok z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
- 1 pęczek włoszczyzny (lub mrożonka warzywna)
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- cukier
- sól
- pieprz
Do rondla wlej resztę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj oczyszczone, starte na grubej tarce warzywa - wszystko razem wymieszaj. Smaż całość jeszcze chwilę, po czym wlej odrobinę wody i pozostały sok z cytryny oraz wrzuć liście laurowe. Warzywa przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę musztardy - sos powinien być gęsty i słodkawo-kwaskowy. Sosem tym zalej rybę.
Podawaj albo na ciepło - z ziemniakami i z zieloną sałatą lub fasolką szparagową, albo na zimno - z pieczywem i z zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz