Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Węgorz duszony

Składniki:
  • 1 kg węgorza
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • 50 ml madery (niekoniecznie)
Węgorza spraw, umyj, starannie zdejmij z niego skórę, odetnij głowę. Przygotowanego węgorza pokrój na kawałki, po czym natrzyj solą, pieprzem i odstaw na 15 minut. Węgorza zwiniętego w spiralę włóż do garnka, zalej winem i wywarem z warzyw. Dodaj przyprawy i sól.

Duś pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Potem wyłóż rybę na ogrzany półmisek, a wywar odparuj, tak aby powstał gęsty sos. Do sosu możesz dodać 50 ml madery, potem trzeba jeszcze raz zagotować.

Węgorza podawaj z wiosenną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...