Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczony kurczak w konfiturze

Składniki na 4 porcje:
  • sprawiony kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • biały pieprz
Kurczaka starannie opłucz pod bieżącą wodą, potem osusz papierowymi ręcznikami. Teraz natrzyj od środka solą i pieprzem, z zewnątrz nasmaruj olejem. Piecz około godziny w temperaturze 200°C.

W trakcie pieczenia mięso polewaj wodą (około szklanki) oraz powstającym sosem spływającym na blachę.

Następnie rozgrzej w rondelku trzy łyżki pomarańczowej konfitury. 10 minut przed końcem pieczenia pokryj całego kurczaka sosem. Upieczonego kurczaka ułóż na półmisku na liściach sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...