- szczupak (ok. 2 kg)
- 20 dag pszennego chleba
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka śledzia solonego
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 3-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki tartej bułki
- 1 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Wymytego śledzia odfiletuj, zalej mlekiem, zostaw na 1-2 godzin. Z chleba skrój skórkę, a miąższ zalej śmietanką. Na stopionym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Z mięsa ryby usuń ości. Odciśnięty chleb, osuszone filety śledziowe i pozbawione ości mięso ze szczupaka przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą i posiekaną zieloną pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj żółtka - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz ubij na sztywno pianę z białek, dodaj ją do mięsa, po czym delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziewaj skórę ryby - po nadzianiu zaszyj, obtocz rybę w tartej bułce. W dużym płaskim żaroodpornym półmisku mocno rozgrzej olej, usmaż szczupaka na złoty kolor.
Dokładnie wymieszaj śmietanę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalej rybę, wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj kilka minut, aż śmietana ładnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz