Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Szczupak kurpiowski faszerowany

Składniki na 8 porcji:
  • szczupak (ok. 2 kg)
  • 20 dag pszennego chleba
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 sztuka śledzia solonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 1 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Sprawionego szczupaka starannie wymyj, osusz, natnij wzdłuż grzbietu, następnie starannie oddziel mięso od skóry (zostawiając przy skórze łeb i ogon). Zdjętą skórę natrzyj solą, owiń w folię i na pewien czas wstaw do lodówki.

Wymytego śledzia odfiletuj, zalej mlekiem, zostaw na 1-2 godzin. Z chleba skrój skórkę, a miąższ zalej śmietanką. Na stopionym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Z mięsa ryby usuń ości. Odciśnięty chleb, osuszone filety śledziowe i pozbawione ości mięso ze szczupaka przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą i posiekaną zieloną pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj żółtka - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Teraz ubij na sztywno pianę z białek, dodaj ją do mięsa, po czym delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziewaj skórę ryby - po nadzianiu zaszyj, obtocz rybę w tartej bułce. W dużym płaskim żaroodpornym półmisku mocno rozgrzej olej, usmaż szczupaka na złoty kolor.

Dokładnie wymieszaj śmietanę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalej rybę, wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj kilka minut, aż śmietana ładnie się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...