- mięso suma (ok. 6 kg)
- 1 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki czystej wódki
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 l gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki jarzynki
- mąka
- olej
- sól
Teraz przygotuj marynatę: mleko wlej do dużej miski, dolej wódkę, wsyp zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dzwonka ryby z obu stron oprósz lekko solą, po czym włóż do miski z marynatą. Uwaga: marynata powinna prawie całkowicie pokrywać pokrojone ryby. Miskę z dzwonkami w marynacie wstaw do lodówki na całą noc.
Dzwonka wyjmij z marynaty i dokładnie osącz na papierowych ręcznikach. Mąkę wsyp na talerz, obtocz ryby z obu stron. Wkładaj ryby na rozgrzany na patelni olej, smaż na rumiano.
Śmietanę wymieszaj z jarzynką. Usmażone ryby ułóż w płaskich naczyniach do zapiekania i zalej przyprawioną śmietaną. Zapiekaj (zaglądając do piecyka) 20-30 minut w temperaturze 160°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz