Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Sum w śmietanie

Składniki na 10 porcji:
  • mięso suma (ok. 6 kg)
  • 1 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki czystej wódki
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 l gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • mąka
  • olej
  • sól
Suma umyj pod bieżącą zimną wodą. Rybę spraw i jeszcze raz dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w dzwonka o szerokości 2 palców.

Teraz przygotuj marynatę: mleko wlej do dużej miski, dolej wódkę, wsyp zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dzwonka ryby z obu stron oprósz lekko solą, po czym włóż do miski z marynatą. Uwaga: marynata powinna prawie całkowicie pokrywać pokrojone ryby. Miskę z dzwonkami w marynacie wstaw do lodówki na całą noc.

Dzwonka wyjmij z marynaty i dokładnie osącz na papierowych ręcznikach. Mąkę wsyp na talerz, obtocz ryby z obu stron. Wkładaj ryby na rozgrzany na patelni olej, smaż na rumiano.

Śmietanę wymieszaj z jarzynką. Usmażone ryby ułóż w płaskich naczyniach do zapiekania i zalej przyprawioną śmietaną. Zapiekaj (zaglądając do piecyka) 20-30 minut w temperaturze 160°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...