Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ryba w cieście naleśnikowym

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg ugotowanej ryby (tołpyga, dorsz, mintaj)
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz.
    ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka stopionego masła
  • przegotowana woda
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle (1 łyżka), dodaj pokrojoną w kostkę rybę i łyżkę masła, poczekaj aż lekko się zrumieni i wtedy - po dodaniu startej na tarce marchewki - chwilę podduś i starannie wymieszaj.

Teraz przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Następnie żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, wyłóż rybą, zalej ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Podawaj na gorąco, z pikantnymi surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...