Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Selerowa zapiekanka

Składniki na 5 porcji:
  • 70 dag selera
  • sok z cytryny
  • 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 łyżka masła
  • szpik z dwóch kości tukowych
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki anyżku
  • 3 łyżki posiekanych liści selera lub natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
Dokładnie wyszorowany seler wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 4-5 minut, następnie odcedź i przelej go zimną wodą. Po obraniu pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny.

Z kości tukowych „wypukaj” szpik (zrobisz to, uderzając na przykład młoteczkiem wzdłuż każdej kości). Rozdrobnij go, a następnie wymieszaj z selerem i anyżkiem.

Obrane ziemniaki pokrój w plasterki. Wysmarowany masłem żaroodporny półmisek wyłóż warstwą ziemniaków, a na niej ułóż selery.

Dokładnie wymieszaną z połową sera i zieleniną śmietaną polej selery, posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C). Zapiekaj około 25 minut.

Zapiekankę podawaj z pikantnymi surówkami lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...