- 70 dag selera
- sok z cytryny
- 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 łyżka masła
- szpik z dwóch kości tukowych
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki anyżku
- 3 łyżki posiekanych liści selera lub natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany
- sól
- pieprz
Z kości tukowych „wypukaj” szpik (zrobisz to, uderzając na przykład młoteczkiem wzdłuż każdej kości). Rozdrobnij go, a następnie wymieszaj z selerem i anyżkiem.
Obrane ziemniaki pokrój w plasterki. Wysmarowany masłem żaroodporny półmisek wyłóż warstwą ziemniaków, a na niej ułóż selery.
Dokładnie wymieszaną z połową sera i zieleniną śmietaną polej selery, posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C). Zapiekaj około 25 minut.
Zapiekankę podawaj z pikantnymi surówkami lub zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz