Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ryba w chrzanie

Składniki na 6 porcji:
  • 2 kg karpia
  • 1 mała włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 korzeń chrzanu
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2 jaja ugotowane na twardo
Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej 3/4 litra wody, dodaj przyprawy i ugotuj, a wywar przecedź.

Karpia spraw, opłucz, w całości włóż do wywaru i ugotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, po czym odstaw do przestudzenia.

Jajka obierz i posiekaj, chrzan oczyść, umyj i zetrzyj. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją zimnym wywarem, dodaj chrzan, przypraw i zagotuj. Dodaj śmietanę i jajka i przestudź.

Rybę umieść na półmisku, obłóż sosem i udekoruj natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...