- 1 kg kurczaka
- 1/2 kg różnych ryb (dorsz, halibut)
- 1 kg owoców morza (kalmarów, dużych krewetek, małży)
- 5 średnich cebul
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag pomidorów
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 zielone papryki
- 15 dag fasolki szparagowej
- 10 dag zielonego groszku
- 6 łyżek oliwy
- 40 dag gotowanego ryżu długoziarnistego
- 1/2 litra rosołu z kury
- 1 liść laurowy
- papryka, szafran
- sól, pieprz
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zrumień na niej cebulę i czosnek, dołóż kawałki kurczaka i wszystko razem obsmaż. Następnie dodaj warzywa (bez zielonego groszku) i smaż je przez kolejne 5 minut. Wsyp ryż, a na koniec wlej przygotowany wcześniej rosół z kury.
Paellę przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką, dodaj pół łyżeczki szafranu i - mieszając - podduś przez 15 minut. Dodaj owoce morza, ryby, zielony groszek i - jeśli to konieczne podlewając jeszcze bulionem, duś przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz