Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Paella z krewetkami i kurczakiem

Składniki na 10 porcji:
  • 1 kg kurczaka
  • 1/2 kg różnych ryb (dorsz, halibut)
  • 1 kg owoców morza (kalmarów, dużych krewetek, małży)
  • 5 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag pomidorów
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 zielone papryki
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag zielonego groszku
  • 6 łyżek oliwy
  • 40 dag gotowanego ryżu długoziarnistego
  • 1/2 litra rosołu z kury
  • 1 liść laurowy
  • papryka, szafran
  • sól, pieprz
Kurczaka opłucz i podziel na porcje. Ryby pokrój na kawałki. Owoce morza sparz, czosnek i cebulę obierz i posiekaj, z pomidorów po sparzeniu ich wrzątkiem zdejmij skórki i pokrój je w kostkę. Fasolkę oczyść i potnij na kawałki, łodygę selera na plasterki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zrumień na niej cebulę i czosnek, dołóż kawałki kurczaka i wszystko razem obsmaż. Następnie dodaj warzywa (bez zielonego groszku) i smaż je przez kolejne 5 minut. Wsyp ryż, a na koniec wlej przygotowany wcześniej rosół z kury.

Paellę przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką, dodaj pół łyżeczki szafranu i - mieszając - podduś przez 15 minut. Dodaj owoce morza, ryby, zielony groszek i - jeśli to konieczne podlewając jeszcze bulionem, duś przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...