- 50 dag filetów ze świeżej ryby
- (karpia, dorsza, suma)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką
- marynata:
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki chili
- ponadto:
- smażone ziemniaki (frytki)
- zielona sałata mieszana
Przygotuj marynatę: użyj wyciskacza i do miski wyciśnij czosnek, dodaj wszystkie przyprawy, wlej tyle soku z cytryny, by marynata nabrała konsystencji gęstej śmietanki, dokładnie wymieszaj.
Posmaruj marynatą filety od strony mięsa (skóry nie smaruj), przełóż je na talerz, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut (nie dłużej, bo mięso zbytnio skruszeje i rozpadnie się podczas smażenia).
W tym czasie usmaż frytki, a następnie przyrządź zieloną sałatę mieszaną.
Na patelnię wlej i rozgrzej oliwę z oliwek (olej). Przygotuj talerz z bułką tartą i kolejno kładź na gorący tłuszcz filety obtoczone w bułce. Smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Podaj prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz