Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba smażona (na sposób wschodni)

Składniki:
  • 50 dag filetów ze świeżej ryby
  • (karpia, dorsza, suma)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką
    marynata:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chili
    ponadto:
  • smażone ziemniaki (frytki)
  • zielona sałata mieszana
Rybę (wraz ze skórą) umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Przygotuj marynatę: użyj wyciskacza i do miski wyciśnij czosnek, dodaj wszystkie przyprawy, wlej tyle soku z cytryny, by marynata nabrała konsystencji gęstej śmietanki, dokładnie wymieszaj.

Posmaruj marynatą filety od strony mięsa (skóry nie smaruj), przełóż je na talerz, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut (nie dłużej, bo mięso zbytnio skruszeje i rozpadnie się podczas smażenia).

W tym czasie usmaż frytki, a następnie przyrządź zieloną sałatę mieszaną.

Na patelnię wlej i rozgrzej oliwę z oliwek (olej). Przygotuj talerz z bułką tartą i kolejno kładź na gorący tłuszcz filety obtoczone w bułce. Smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Podaj prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...