- Puree ziemniaczane:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 50 dag mintaja (filety lub kostki)
- 15 dag startego sera tylżyckiego
- natka pietruszki
- oregano
- sól
- pieprz
Z połowy masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją wystudzonym mlekiem i - ciągle mieszając - gotuj aż zgęstnieje. Sos dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Przyrządź puree.
Żaroodporny półmisek wysmaruj resztą masła, ułóż na środku rybę, a wokoło uformuj wianek z puree. Całość zalej sosem i posyp startym serem. Zapiekaj przez 15 minut.
Rybę możesz również zapiekać z ryżem lub jakąkolwiek kaszą ugotowaną na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz