Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba zapiekana w piure ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:
    Puree ziemniaczane:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 dag mintaja (filety lub kostki)
  • 15 dag startego sera tylżyckiego
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i posyp oregano. Teraz włóż do wrzącego mleka i duś na małym ogniu mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmuj.

Z połowy masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją wystudzonym mlekiem i - ciągle mieszając - gotuj aż zgęstnieje. Sos dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Przyrządź puree.

Żaroodporny półmisek wysmaruj resztą masła, ułóż na środku rybę, a wokoło uformuj wianek z puree. Całość zalej sosem i posyp startym serem. Zapiekaj przez 15 minut.

Rybę możesz również zapiekać z ryżem lub jakąkolwiek kaszą ugotowaną na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...