Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Ryba pieczona


Składniki:
  • 1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
  • 1 szklanka 18-proc. śmietany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz

Sprawioną i umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...