Składniki:
- 1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
- 1 szklanka 18-proc. śmietany
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy
- 2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
- 1 pomidor
- sól, pieprz
Sprawioną i
umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z
reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż,
wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj
kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w
naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika
na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze
śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze
przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz