Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Piernik piwosz


Składniki:
ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 4 jaja
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki ciemnego piwa
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 15 dag cukru
  • po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i sody
nadzienie:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
dekoracja:
  • biała polewa do ciast lub 2 tabliczki białej czekolady
  • 1,5 szklanki różnorodnych bakalii

Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miód stop, wystudź. Do masy żółtkowej dodawaj na przemian: mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao, miód oraz piwo. Ubij pianę z białek, delikatnie połącz z ciastem. Formę keksową nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy, piecz ok. 60 minut w temperaturze 170–180 stopni . Po wystudzeniu zetnij nożem nierówny wierzch piernika i przekrój ciasto po przekątnej. Powstałe trójkąty połóż obok siebie tak, aby tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, wymieszaj z mlekiem, posmaruj miejsce złączenia trójkątów. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Oblej nią piernik, udekoruj bakaliami. Podawaj pokrojony w trójkąty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...