Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag miodu
- 4 jaja
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3/4 szklanki ciemnego piwa
- 1/2 kostki margaryny
- 15 dag cukru
- po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i sody
nadzienie:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
dekoracja:
- biała polewa do ciast lub 2 tabliczki białej czekolady
- 1,5 szklanki różnorodnych bakalii
Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Miód stop, wystudź. Do masy żółtkowej dodawaj na przemian: mąkę wymieszaną z
sodą, przyprawą i kakao, miód oraz piwo. Ubij pianę z białek, delikatnie połącz
z ciastem. Formę keksową nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto
do formy, piecz ok. 60 minut w temperaturze 170–180 stopni . Po wystudzeniu
zetnij nożem nierówny wierzch piernika i przekrój ciasto po przekątnej.
Powstałe trójkąty połóż obok siebie tak, aby tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuść
czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, wymieszaj z mlekiem, posmaruj miejsce
złączenia trójkątów. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Oblej nią
piernik, udekoruj bakaliami. Podawaj pokrojony w trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz