Składniki:
- 40 dag drobnych bezów
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 18-proc.
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- sok z 1/4 cytryny
- 1 puszka ananasa
- 2 pomarańcze
- 6 mandarynek
- 1 kiwi
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Pomarańcze i mandarynki obierz ze
skórki i podziel na cząstki. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Ananas osącz na
sitku. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej na
małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubij mikserem
lub trzepaczką, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy
oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny.
Na paterze lub dużym talerzu ułóż
warstwami bezy, owoce i bitą śmietanę. Przybierz startą na tarce czekoladą i
plasterkami kiwi. Odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz