Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Tort bezowy z owocami


Składniki:
  • 40 dag drobnych bezów
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 18-proc.
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 puszka ananasa
  • 2 pomarańcze
  • 6 mandarynek
  • 1 kiwi
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Pomarańcze i mandarynki obierz ze skórki i podziel na cząstki. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Ananas osącz na sitku. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubij mikserem lub trzepaczką, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny.

Na paterze lub dużym talerzu ułóż warstwami bezy, owoce i bitą śmietanę. Przybierz startą na tarce czekoladą i plasterkami kiwi. Odstaw do lodówki na 2–3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...