Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ryba faszerowana

Składniki na 4 porcje:
  • sprawiona tuszka ryby (łosoś, sandacz, pstrąg)
  • włoszczyzna
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    nadzienie:
  • 3 pory
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
    sos cytrynowy:
  • sok z 2 cytryn
  • 8 łyżek oleju
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • cukier
Z włoszczyzny, wina, 1/2 szklanki wody i przypraw ugotuj wywar, po ugotowaniu go odcedź.
Warzywa na farsz oczyść, posiekaj z czosnkiem i podsmaż na maśle. Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem, potem zmiksuj. Następnie wymieszaj z jajkiem, warzywami i posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rybę opłucz i dokładnie osusz. Posól na zewnątrz i od środka, napełnij farszem i zszyj. Teraz zalej wywarem, przykryj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 210°C piekarniku.

Obrane ze skórki i pokrojone pomidory skrop sokiem z cytryn. Dodaj zmiażdżony czosnek, olej i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą. Marchewkę zetrzyj, wymieszaj z olejem sezamowym i słonecznikowym, a także z sosem sojowym, imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i octem. Obrane jabłko i dymkę pokrój i podsmaż na maśle. Zalej śmietanką, dodaj curry, pieprz i sól.

Rybę wyjmij z wywaru i ułóż na półmisku. Podawaj na zimno lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...