- sprawiona tuszka ryby (łosoś, sandacz, pstrąg)
- włoszczyzna
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- sól
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- nadzienie:
- 3 pory
- 2 marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- sos cytrynowy:
- sok z 2 cytryn
- 8 łyżek oleju
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- cukier
Warzywa na farsz oczyść, posiekaj z czosnkiem i podsmaż na maśle. Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem, potem zmiksuj. Następnie wymieszaj z jajkiem, warzywami i posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę opłucz i dokładnie osusz. Posól na zewnątrz i od środka, napełnij farszem i zszyj. Teraz zalej wywarem, przykryj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 210°C piekarniku.
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory skrop sokiem z cytryn. Dodaj zmiażdżony czosnek, olej i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą. Marchewkę zetrzyj, wymieszaj z olejem sezamowym i słonecznikowym, a także z sosem sojowym, imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i octem. Obrane jabłko i dymkę pokrój i podsmaż na maśle. Zalej śmietanką, dodaj curry, pieprz i sól.
Rybę wyjmij z wywaru i ułóż na półmisku. Podawaj na zimno lub ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz