- 1 kg okoni
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki mocnego jasnego piwa
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- cukier
- sól, pieprz
W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, pokrój ma plasterki i podduś na maśle (łyżka) na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i utłuczone goździki, po czym wlej pół szklanki piwa i zagotuj.
W małej ilości wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu. Sos gotuj 10 minut. Następnie dodaj tłuszcz, który pozostał po smażeniu, przepuszczony przez praskę czosnek i pozostałe piwo. Jeszcze raz zagotuj. Sos po zdjęciu z ognia przypraw cukrem i sokiem z cytryny.
Na koniec usmaż ryby z obu stron na oleju na złoty kolor, ułóż ma półmisku i polej sosem. Sos możesz podać w osobnym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz