Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Okonie w piwie

Składniki:
  • 1 kg okoni
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mocnego jasnego piwa
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól, pieprz
Ryby spraw, opłucz, potem osól i odstaw ma 30-45 minut.

W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, pokrój ma plasterki i podduś na maśle (łyżka) na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i utłuczone goździki, po czym wlej pół szklanki piwa i zagotuj.

W małej ilości wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu. Sos gotuj 10 minut. Następnie dodaj tłuszcz, który pozostał po smażeniu, przepuszczony przez praskę czosnek i pozostałe piwo. Jeszcze raz zagotuj. Sos po zdjęciu z ognia przypraw cukrem i sokiem z cytryny.

Na koniec usmaż ryby z obu stron na oleju na złoty kolor, ułóż ma półmisku i polej sosem. Sos możesz podać w osobnym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...