Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pieprzowe harynki (śledzie)

Składniki:
  • 50 dag solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mielonego pieprzu
  • suszony roztarty tymianek
  • ocet winny
  • olej sojowy
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
Śledzie dokładnie wymocz w wodzie, odfiletuj, zalej mlekiem i zostaw na 1-2 godziny. Potem opłucz, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Obrane cebule pokrój w cienkie plasterki.

W dużym słoju układaj śledzie i cebulę, każdą warstwę skrapiaj lekko octem winnym i olejem, posypuj tymiankiem i obficie pieprzem. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, zalej olejem, przykryj, i zostaw na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...