Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba w sosie koperkowym

Składniki na 4 porcje:
  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)
  • 1 szklanka wody (wywaru z warzyw)
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól
Filety wrzuć do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotuj do miękkości, po czym łyżką cedzakową przełóż filety na półmisek.

Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź sos mlekiem (cały czas mieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek). Po zagotowaniu sosu dopraw go solą, sokiem z cytryny i koperkiem, i polej nim ugotowaną rybę.

Podawaj z ziemniakami puree oraz z sałatką grecką lub mizerią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...