- 45 dag filetów z okonia
- 2 banany
- 2 łyżki stołowe oleju
- 15 dag tłustego bekonu bez skóry
- 2 duże cebule
- 3 łyżki stołowe mąki
- 30 dag mleka
- 15 dag żółtego sera
- 30 dag wytrawnego białego wina
- 2 dag migdałów
- 3 łyżki stołowe margaryny do smażenia
- pieprz
- zielenina
Teraz opłukane filety rybne zalej lekko osoloną woda i odstaw na 10 minut (wody po moczeniu ryby nie wylewaj). Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wyłóż warstwami rybę i banany, dopraw do smaku pieprzem.
Podsmaż plasterki bekonu razem z drobno pokrojoną cebulą, a następnie wyłóż do naczynia z rybą. Margarynę do smażenia, mąkę, mleko i wodę po moczeniu ryby dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Powinien być gładki i bez grudek. Do sosu dodaj 12,5 dag startego żółtego sera i wino, wmieszaj i po chwili zdejmij garnek z ognia.
Rybę zalej przygotowanym sosem. Posyp pozostałym serem i drobno posiekanymi migdałami. Włóż naczynie z rybą do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika i zapiekaj, aż na powierzchni utworzy się jasnozłota skorupka. Przed podaniem potrawę udekoruj zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz