Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Okoń z bananami

Składniki na 2 porcje:
  • 45 dag filetów z okonia
  • 2 banany
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 15 dag tłustego bekonu bez skóry
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 30 dag mleka
  • 15 dag żółtego sera
  • 30 dag wytrawnego białego wina
  • 2 dag migdałów
  • 3 łyżki stołowe margaryny do smażenia
  • pieprz
  • zielenina
Banany obierz ze skórki i szybko (zanim ściemnieją) podsmaż je na złotobrązowy kolor na dwóch łyżkach stołowych rozgrzanego oleju.

Teraz opłukane filety rybne zalej lekko osoloną woda i odstaw na 10 minut (wody po moczeniu ryby nie wylewaj). Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wyłóż warstwami rybę i banany, dopraw do smaku pieprzem.

Podsmaż plasterki bekonu razem z drobno pokrojoną cebulą, a następnie wyłóż do naczynia z rybą. Margarynę do smażenia, mąkę, mleko i wodę po moczeniu ryby dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Powinien być gładki i bez grudek. Do sosu dodaj 12,5 dag startego żółtego sera i wino, wmieszaj i po chwili zdejmij garnek z ognia.

Rybę zalej przygotowanym sosem. Posyp pozostałym serem i drobno posiekanymi migdałami. Włóż naczynie z rybą do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika i zapiekaj, aż na powierzchni utworzy się jasnozłota skorupka. Przed podaniem potrawę udekoruj zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...