Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Afrykański gulasz

Składniki:
  • 60 dag cielęciny bez kości
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • po 2 duże mięsiste pomidory i cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 20 dag orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz
Zagotuj bulion z pieprzem, pokrojoną jedną cebulą oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Włóż umytą cielęcinę i ugotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu, co potrwa około 20 minut, po czym będzie można mięso wyjąć, osuszyć i pokroić w paski. Pół drugiej cebuli pokrój w plastry, paprykę w półpierścienie, a obrane ze skórki pomidory w ćwiartki.

Pokrojone w paski mięso szybko obsmaż na oleju w rozgrzanym płaskim rondlu, dodaj paprykę, cebulę i pomidory i - mieszając - jeszcze chwilę podsmaż. Następnie wlej 3/4 szklanki odparowanego i przecedzonego wywaru z cielęciny, wrzuć posiekane orzeszki i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobniutko pokrojoną pozostałą połówkę cebuli, dosól całość do smaku i wymieszaj.

Podaj z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...