- 60 dag cielęciny bez kości
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- po 2 duże mięsiste pomidory i cebule
- 3 czerwone papryki
- 3 łyżki oleju
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 20 dag orzeszków ziemnych
- sól, pieprz
Pokrojone w paski mięso szybko obsmaż na oleju w rozgrzanym płaskim rondlu, dodaj paprykę, cebulę i pomidory i - mieszając - jeszcze chwilę podsmaż. Następnie wlej 3/4 szklanki odparowanego i przecedzonego wywaru z cielęciny, wrzuć posiekane orzeszki i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobniutko pokrojoną pozostałą połówkę cebuli, dosól całość do smaku i wymieszaj.
Podaj z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz